Łączna liczba wyświetleń

sobota, 22 grudnia 2012

NOTMILKOWE PRZEMYŚLENIA NA KONIEC ROKU 2012


Przez ostatnie kilka miesięcy dużo się u mnie działo w zwiąku z tym dopiero teraz mam więcej czasu, aby przysiąść i cokolwiek napisać (jedynie czasami wdawałem się w dyskusje na blogu Pepsi). Zaczynając od zmian to przede wszystkim nowe studia, rezygnacja z mięsa i przejście na całkowity weganizm (nie wiem, czy możliwy będzie do utrzymania w te święta), na który składają się głównie owoce, zboża bezglutenowe (wcześniej moczone), zieleniny oraz nasiona z orzechami (co się da to moczę, np. len) + suplementy B12 i D3. O tym, że wszystko idzie dobrze, świadczy moje dobre samopoczucie oraz żywiołowość z jaką podchodzę do tego, czym się zajmuję. W związku z tym, że za 2 dni obchodzimy Wigilię Bożego Narodzenia i zależy nam na tym, aby było zdrowo, a przede wszystkim smacznie, rodzinnie i radośnie :)) Dlatego postanowiłem przedstawić propozycje wykonania surowego ciasta na pierniki-przepis prosty i łatwy do zrobienia w krótkim czasie. 

SUROWE PIERNICZKI BŁYSKAWICZNE:

Potrzebujemy:

120 gram daktyli (może być więcej-zależy od upodobań;) najlepiej przynajmniej część wcześniej namoczyć)

ćwierć łyżeczki startego cynamonu (osobiście wolę dodać go więcej)

ćwierć łyżeczki imbiru

mielony goździk (do smaku)

odrobina gałki muszkatołowej (lub przyprawy do piernika bez dodatku wzmacniaczy cukru, itd.) 

karob

laska wanilii

szczypta soli himalajskiej lub morskiej

ulubione orzechy: migdały, włoskie, laskowe, itd.

Przygotowanie:

Blendujemy wszystkie podane składniki na w miarę jednorodną i lepimy z nich kulki, ludziki, choinki i inne wzory, jakie podpowiada nam wyobraźnia. Potem odstawiamy do wyschnięcia lub dehydratora.

SMACZNEGO!!! :)

Inne inspiracje możecie znaleźć na tej stronie :

http://cudownediety.blogspot.com/2011/12/weganskie-swieta-barszcz-weganski.html



Życzę wszystkim radosnych świąt oraz dużo szczęścia w Nowym Roku 2013!!!