Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 23 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNE PRZYGOTOWANIA

Już wkrótce nastanie jedna z przyjemniejszych chwil w roku, kiedy będziemy wypatrywać pierwszej gwiazdki i wraz z rodziną lub znajomymi zasiądziemy do Wieczerzy Wigilijnej. Jednak przedtem trzeba przygotować wspaniałe potrawy, którymi będziemy się raczyli w tych radosnych chwilach. Według mnie nie może na stole zabraknąć potraw witalnych, jak choćby barszczu z surowymi uszkami, czy krokietów z dipem z orzeszków ziemnych obok świątecznej kapusty z grzybami. Deser nie musi być koniecznie wyjątkowo słodki, czego przykładem może być tzw. żurawinowa eksplozja :)


ŻURAWINOWA EKSPLOZJA

Składniki:

2 - 3 szklanki żurawiny
2 łyżki "miodu daktylowego" (zmiksowany w blenderze moczone przez noc daktyle)
2 szklanki nasion granatu (ma być w końcu wybuchowo ;))
suszony imbir i cynamon (do smaku)
ćwierć szklanki soku z pomarańczy 
łyżka mięty lub melisy (mogą być suszone)

Przygotowanie:

Miksujemy w blenderze wszystkie składniki (poza nasionami granatu) w blenderze do uzyskania w miarę równej konsystencji. Następnie przekładamy zawartość do szklanych pucharków wartwy nasion granatu oraz masy żurawinowej. Na koniec zdobimy świeżymi listkami melisy lub mięty. 


WITARIAŃSKIE USZKA (inspiracja pizzą Surowego Szefa)

Składniki:

szklanka płatków owsianych
2 łyżki nasion konopii 
lekko podgrzany nierafinowany olej kokosowy/ palmowy (ewentualnie może być nierafinowany olej z lnianki lub słonecznikowy)
kiszona kapusta z grzybami
szczypta mielonego ziela angielskiego i liścia laurowego
szara sól morska lub inna
woda strukturalna lub zwykła

Przygotowanie:

Wpierw miksujemy w blenderze suche płatki owsiane. Następnie wysypujemy na stolnicę otrzymaną mąkę i dodając stopniowo soli, wody oraz tłuszczu formujemy okrągły placek. Odrywamy w niego następnie niewielkie kulki, robimy kciukiem dziurkę oraz napełniamy przyprawionym farszem grzybowo-kapuścianym. Następnie dodajemy do wigilijnego barszczu na naturalnym zakwasie, posypując odrobią startej skórki pamarańczy lub cytryny BIO. (zwykłe kąpiemy w occie i sodzie oczyszczonej http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/

KROKIETY ŚWIĄTECZNE A LA SAJGONKI Z DIPEM Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH

Składniki:

papier ryżowy lub wodorosty nori
marynowane w sosie tamari grzyby mun
papryka
marchew
kwaszone buraczki
awokado
liście kolendry (świeże lub mielone)
imbir
szczypiorek  

Dip: 
olej sezamowy (4 łyżki)
masło orzechowe BIO lub moczone surowe orzeszki ziemne (pół szklanki)
2 łyżki soku z cytryny / ewentualnie z pomarańczy
papryczka habanero lub chili (do smaku)
pół szklanki wody
karob i ewentualnie łyżka miodu daktylowego
szczypta soli

Przygotowanie: 

Pokrojone marynowane grzyby mun, startą na małych oczkach marchew, paprykę, kwaszone buraczki i pokrojone w kostkę awokado wrzucamy do blendera wraz z kawałkiem imbiru oraz kolendrą. Wyjmujemy masę na rozłożony papier ryżowy / nori, pozostawiając boki puste. Składamy jak normalne krokiety. Na koniec przewiązujemy delikatnie w dwóch miejscach szczypiorkiem.

W przypadku dipu wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mieliny do uzyskania gładkiej masy.

KAPUSTA ŚWIĄTECZNA Z SOSEM POMIDOROWYM (RAW)

Składniki:

800 gram kapusty kiszonej

200 gram surowej kapusty modrej lub zwykłej (zamiast tego może być1 kg tylko kiszonej)

suszone grzyby (jeśli leśne radziłbym mimo wszystko ugotować albo użyć surowych pieczarek ok 200 g)

1 duża marchew

1 łyżka kminku

3 liście laurowe

szczypta pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren jałowca

suszone śliwki (mogą być wędzone)

350 gram moczonych kasztanów (w wersji niesurowej może być wędzone tofu)

suszone na słońcu pomidory (około 70 gram)

pomidory cherry 200 gram

1 średnia cebula

1 duże awokado

sól pieprz wg uznania

Przygotowanie:

Szatkujemy kapustę modrą i dodajemy do niej kapustę kiszoną i startą marchew. Z suszonych pomidórów, pomidorów cherry (lub innych o wyrazistym smaku) oraz cebuli, awokado i przypraw (jeśli są w całości np. ziele dodajemy po zblendowaniu) przygotowujemy w blenderze sos pomidorowy. Następnie mieszamy kapustę z sosem oraz dodajemy śliwki i moczone surowe kasztany.

Rada: Można zrobić najpierw zwykła kapustę świąteczną na Wigilię, a dopiero potem dodać sos pomidorowy oraz kasztany i zmienić ją w wariant podobny do zwykłego bigosu :)

*Mam nadzieję, że te przepisy pomoga w nadaniu niezwykłego smaku nadchodzącym świętom. Z własnej strony życzę Wam Drodzy Notmilkowcy, aby ten czas upłynął Wam w radości, spokoju ducha oraz rodzinnie, a Nowy Rok 2014 przyniósł mnóstwo wspaniałych niespodzianek oraz innych przyjemnych doświadczeń* 

4 komentarze:

  1. Ciekawe i smacznie brzmiące przepisy przygotowałes. Dzięki NotMilku.
    Mam zamiar korzystać z nich w ciągu roku.

    Dla Ciebie też posyłam z serca płynące życzenia, aby spełniły się Twoje plany i marzenia i następny rok był pełen sukcesów.

    Moje marzenie jesli chodzi o instrument muzyczny spełniło się. Od wczoraj mam elektronicznego Keyborda i zaczynam go rozpracowywać. Cieszę się jak baby. Narazie mi wystarczy. Myslę, że jednak wolę klawiszowy instrument.
    Jak u Ciebie w tym temacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się ciesze Twoim szczęściem Krysiu :))) Jestem przekonany, że szybko opanujesz grę na keyboardzie. Sam trochę zaniedbałem w ostatnim czasie grę na hulusi (trochę ze względu na moją kotkę, której te dźwięki zbytnio nie przypadają do gustu), ale mam nadzieję, że w Nowym Roku będę miał trochę więcej czasu na to, aby kontynuować grę na tym instrumencie :)
      *
      Dziękuję za wspaniałe życzenia i Tobie również życzę wszystkiego, co najlepsze w Nowym Roku 2014!!!

      Usuń
  2. Wsztsrko zaqpowiada się bardzo smakowicie. z pewnością warto korzystać z takich przepisów cały rok, nie tylko od święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, że tak uważasz :) Zapomniałem wspomnieć, że kasztany można wpierw zamarynować w occie balsamicznym, dla podkreślenia smaku i nadania świątecznego charakteru całości dania. Życzę udanych eksperymentów roślinnych w Nowym Roku oraz mnóstwo zdrowia!!! :)

      Usuń